Węglowodany są bardzo ważną częścią naszej diety. Znajdują się w takich produktach jak owoce, warzywa, chleb, makaron i produkty mleczne, a ich główną rolą jest dostarczanie energii. Organizm przekształca węglowodany w glukozę, rodzaj cukru, który może być wykorzystany od razu lub przechowywany do wykorzystania później. Problem w tym, że jeśli spożywasz więcej węglowodanów niż potrzebujesz, organizm ma tendencję do magazynowania dodatkowej energii, głównie w postaci tłuszczu!
Wielu dietetyków zaleca obecnie, aby ludzie ograniczyli spożywanie pszenicy. Wszyscy wiemy, że pszenica zawiera gluten, który powoduje stan zapalny jelita cienkiego u osób z nietolerancją glutenu. Ale podczas gdy pszenica może być wyeliminowana z diety tych, którzy mają z tym problem, inni muszą skupić się na ograniczeniu kalorii pochodzących z węglowodanów i tłuszczów.
Zbilansowany talerz powinien zawierać zboża wielkości zamkniętej pięści; reszta talerza powinna być wypełniona nasionami roślin strączkowych i warzywami. Podobnie jak obracanie olejów jest zdrowe dla organizmu, próbowanie innych ziaren wraz z pszenicą może również pracować dla Ciebie.
Pod względem odżywczym, ziarna takie jak jowar, owies, jęczmień i ragi należą do tej samej kategorii co pszenica. Większość z nich jest zbliżona do wartości pszenicy, jeśli chodzi o składniki odżywcze, z wyjątkiem jowaru, który ma nieco wyższą zawartość żelaza, i owsa, który ma więcej błonnika. Kala chana/soy/dal, z drugiej strony, jest częścią grupy żywności pulse, znany jako odżywczo bogatszy w białka.
Kilka badań wykazało, że dieta bogata w białko może przyspieszyć utratę wagi, jeśli jest uzupełniona dużą ilością ćwiczeń.
Używam owsa i nasion roślin strączkowych w połączeniu, aby zwiększyć zawartość białka u większości moich klientów. Owies jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, a nasiona roślin strączkowych (moong dal lub besan) są bogate w białko. W połączeniu z dietą bogatą w warzywa i owoce, dały one wspaniałe rezultaty.
Usunięcie pszenicy z diety może prowadzić do zmniejszenia spożycia energii (kalorii) i błonnika (paszy objętościowej). Włącz do diety dużo owoców i warzyw, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość błonnika.
Bajra lub jowar jako jowar lub bajra roti / khichdi z niskotłuszczowym twarogiem, kala chana lub dal jako dal cheela nadziewana warzywami, dal chapatti z dowolnymi warzywami, soja jako sojowe chapatti z zielonymi warzywami, Nutrela curry z brązowym ryżem, brązowy ryż Nutrela / sojowe pulao z niskotłuszczowym twarogiem i sojowe idli z warzywami. Wprowadź owies do posiłków jako chapatti z bhaji/ niskotłuszczowym twarogiem, idli, uttapam, cheela, dosa lub smoothie. Możesz również nadziewać chapatti warzywami, zieleniną lub niskotłuszczowym paneer.
Należy pamiętać, że dużo umiejętności i praktyki jest wymagane, aby rozwałkować chapattis z tych ziaren. Początkujący mogą spróbować zmieszać te mąki z mąką pszenną, aby zagnieść miękkie ciasto.