W Polsce dawno temu było bardzo mało osób, które jadły dietę w 100% roślinną. Weganizm jest dziś silnym trendem żywieniowym. Obecnie w większości restauracji można zamówić wegańskie jedzenie. Jest też wiele opcji na dowóz. Dlaczego warto spróbować diety opartej na roślinach? Jak wytrwać w nowych nawykach?
Weganizm to sposób odżywiania, który opiera się wyłącznie na produktach roślinnych. Weganie nie jedzą mięsa, ryb, owoców morza i nabiału. Istnieje wiele powodów, dla których podjęto taką decyzję. Głównym powodem są względy etyczne i zdrowotne, ale także ciekawość i chęć poznania czegoś nowego. Dlaczego weganizm jest tak dobry?
Zrównoważona dieta wegańska, która jest nieprzetworzona i naturalna, jest bogata w witaminy, minerały, przeciwutleniacze, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik i inne składniki odżywcze. Zdrowe, oparte na roślinach odżywianie:
Oznacza to, że czujesz się lekko, masz dużo energii i szczupłą sylwetkę.
Weganizm to popularny wybór żywieniowy, który dietetycy zgodnie uznają za zdrowy. Aktualne badania pokazują, że dieta wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich ilościach i w łatwej do strawienia formie. Zbilansowana dieta wegańska jest bezpieczna dla dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży.
Przejście na dietę roślinną może być świetną motywacją do pogłębiania wiedzy na temat zdrowego odżywiania. W naturalny sposób szukasz inspiracji i uczysz się, jak bilansować swoje posiłki. Zwracasz też większą uwagę na składniki produktów. Wielu wegan unika nie tylko żywności pochodzenia zwierzęcego, ale również wysoko przetworzonej.
Możesz od razu wybrać dietę w 100% roślinną. Czy wolisz zacząć od posiłków wegetariańskich, a potem dodawać kolejne produkty? To również jest dobry pomysł. Pozytywne nastawienie jest kluczem do trwałej zmiany nawyków. Zalecamy, aby potraktować to jako zabawę i okazję do spróbowania nowych rzeczy.
To są podstawy każdego fit cateringu. Jeśli chcesz dobrze zjeść i nie przepłacić, sezonowe owoce i warzywa to podstawa w diecie wegańskiej. W Polsce o każdej porze roku znajdziesz mnóstwo smacznych plonów.
Produkty niezwierzęce nie są polecane dla osób, które ich nie jedzą. Jednak warzywa strączkowe dostarczają dużo białka dla tych, którzy to robią. Czerwona soczewica jest prawdziwą królową tej grupy, dostarczając Ci zarówno białka, jak i dużej ilości żelaza.
Ten pyszny produkt jest dobrym źródłem witamin z grupy B i wdzięcznym składnikiem słodkich i słonych potraw. Kaszę jęczmienną możesz wykorzystać w wegańskim cateringu do przygotowania kotletów, farszu czy deserów.
Jest to świetne źródło białka i ma mało kalorii. Popularnym wyborem jest tofu, azjatycki specjał wytwarzany z soi i uwielbiany przez sportowców.
Łączenie pełnoziarnistego chleba i makaronu z roślinami strączkowymi zapewnia kompleks niezbędnych aminokwasów i dużą ilość błonnika.
Zdrowa dieta wegańska powinna zawierać szpinak i jarmuż, a także brukselkę. Dostaniesz najlepsze żelazo, magnez i wapń z zielonych warzyw liściastych, jak również witaminy A, C i E.
Zdrowa dieta oparta na roślinach powinna zawierać również nasiona i pestki. Świeżo zmielone siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i jest szczególnie cenne.
W diecie wegańskiej koniecznie musisz uwzględnić orzechy. Dzięki nim dostarczysz sobie zdrowych tłuszczów. Migdały, nerkowce i orzechy laskowe stanowią świetną alternatywę dla słonych przekąsek.
Awokado jest owocem. Jednak może zawierać aż 30% tłuszczu (zdrowego). Ten produkt jest pysznym dodatkiem do słonych potraw i dostarczy Ci wielu kluczowych witamin i minerałów.
Banany są pyszne, zdrowe i dostępne przez cały rok. Ten owoc jest bogaty w potas i witaminy z grupy B i można się nim cieszyć przez dłuższy czas.