Najczęstsze są dwie sytuacje, w których stosuje się dietę eliminacyjną: alergie pokarmowe i nietolerancje pokarmowe. Zbilansowana dieta eliminacyjna, która zawiera bezpieczne zamienniki zakazanych produktów, dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W tym artykule wyjaśnione zostaną zasady diety eliminacyjnej. W tym artykule zostaną również wyjaśnione różnice między nietolerancjami pokarmowymi a alergiami.
Zarówno nietolerancja pokarmowa, jak i alergia pokarmowa mogą powodować nieprzyjemne objawy w układzie pokarmowym. Choroby te są wywoływane przez różne czynniki.
Alergia pokarmowa to reakcja alergiczna na substancje zawarte w pożywieniu. Powstaje ona, gdy układ odpornościowy reaguje nieprawidłowo na alergen. Alergia pokarmowa może dotyczyć zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Wymienione pokarmy należą do najczęstszych alergenów:
Inne pokarmy, które mogą wywołać reakcje alergiczne to jabłka, jagody i porzeczki, dynia, marchew i buraki, a także ziemniaki, buraki i ziemniaki.
Objawy alergii pokarmowej:
U małych dzieci może wystąpić kolka jelitowa, reakcje skórne (wysypka lub rumień), a nawet kolka jelitowa.
Nietolerancja pokarmowa nie jest bezpośrednio związana z układem immunologicznym, w przeciwieństwie do alergii. Jest ona spowodowana przez inne mechanizmy.
Najczęstszą przyczyną nietolerancji pokarmowej jest brak pewnych enzymów.
Niektóre produkty mogą powodować nietolerancję z powodów farmakologicznych (np. kofeina lub histamina).
Oto najczęstsze nietolerancje pokarmowe:
Objawy nietolerancji pokarmowej są podobne do alergii. Ważne jest, aby od razu postawić diagnozę i szybko wdrożyć plan leczenia, który może obejmować dietę eliminacyjną.
Powyższe objawy, szczególnie te nawracające, są pierwszymi sygnałami, że należy skonsultować się z lekarzem. Samodzielne próby stosowania diety eliminacyjnej nie są dobrym pomysłem.
Lekarz zleci niezbędne badania, aby znaleźć problematyczny składnik w Twoim pożywieniu. Poniższe badania powinny być wykonane przed rozpoczęciem diety eliminacyjnej:
Dieta eliminacyjna odnosi się do wykluczenia pokarmów, które mogą powodować nietolerancje pokarmowe lub alergie.
Dieta eliminacyjna jest najczęstszą metodą leczenia objawów nietolerancji lub alergii. Dieta eliminacyjna może być również stosowana do diagnozowania alergii, jeśli nie jest możliwe ustalenie źródła alergii.
Istnieje wiele rodzajów diet eliminacyjnych, w tym dieta bezglutenowa, bezlaktozowa, bezmleczna, bezjajeczna i bezjajeczna.
Zmodyfikowana dieta eliminacyjna jest zalecana dla osób z dermatologią atopową (AZS).
Poznaj zasady każdej z tych diet.
Gluten jest kombinacją białek występujących w niektórych zbożach. Osoby cierpiące na celiakię muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej. Celiakia, będąca formą choroby autoimmunologicznej, charakteryzuje się niemożnością spożywania glutenu.
Kiedy gluten powoduje podrażnienie układu pokarmowego, niektórzy ludzie decydują się na wyeliminowanie glutenu ze swojej diety.
Przed wyeliminowaniem ze swojej diety produktów zawierających gluten należy zasięgnąć porady lekarza i/lub dietetyka.
Jedzenie bezglutenowe oznacza unikanie produktów takich jak:
Co można jeść? Można jeść zboża bezglutenowe, takie jak proso, gryka i amarantus, a także ryż, tapiokę i kukurydzę.
Organizm wykorzystuje enzym zwany laktazą do rozkładania laktozy, cukru mlecznego. Nietolerancja laktozy jest stanem, w którym organizm nie posiada wystarczającej ilości enzymu laktazy.
Dieta bezlaktozowa nie obejmuje mleka krowiego ani produktów mlecznych, takich jak:
W pojedynczych przypadkach:
Śladowe ilości laktozy można znaleźć również w niektórych innych produktach spożywczych.
Co można pić i jeść przy nietolerancji laktozy? Przede wszystkim dostępne są napoje na bazie roślin (sojowe, kokosowe, migdałowe, owsiane), jogurty wegańskie i inne bezlaktozowe alternatywy dla popularnych produktów spożywczych.
Inną popularną dietą eliminacyjną jest dieta bezmleczna. Dieta bezmleczna jest bardzo podobna w koncepcji do diety bezlaktozowej. Stosuje się ją najczęściej u osób uczulonych lub wrażliwych na białko mleka, w szczególności białko mleka krowiego. Dieta bezmleczna nie zawiera mleka ani produktów mlecznych na bazie mleka.
Osoby, które są uczulone na jajka mogą stosować dietę bezjajeczną. Dieta ta ma na celu wyeliminowanie jajek i wszelkich produktów, które mogą je zawierać.
Jajka są używane jako zagęstnik w kuchni, ale można się bez nich obejść. W sklepach dostępne są obecnie wegańskie i syntetyczne substytuty jajek. Jajka mogą być używane do zagęszczania potraw i deserów. To jest najważniejsza rzecz w jajkach. Powinieneś również rozważyć dodanie nowych potraw do swojej diety, takich jak jajecznica z tofu.