Dietetyka jest ściśle związana z pojęciem kalorii. Każdy, kto kiedykolwiek był na diecie, prawdopodobnie dokładnie sprawdzał zawartość kalorii w każdym posiłku i wartości energetyczne poszczególnych pokarmów. Bardzo popularne stało się stosowanie teorii ujemnych kalorii i opartych na niej diet odchudzających. Na jakich produktach oparte są te sposoby odżywiania? Czy istnieją ujemne kalorie?
Zanim przejdziemy do teorii ujemnych kalorii, warto powtórzyć, czym jest kaloria i jakie jest Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.
Kaloria (w skrócie Cal) to jednostka określająca ciepło. Określenie liczby kalorii w produktach spożywczych służy do opisania ilości energii, jaką organizm pochłania po ich zjedzeniu. Energia ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i podtrzymania wszystkich jego funkcji życiowych. Kilokalorie, czyli tysiące kalorii, to jednostki używane do mierzenia wartości energetycznej produktów spożywczych. Przyjmuje się, że skrót kcal oznacza to samo pojęcie co kalorie. Wartość energetyczna produktów spożywczych jest zazwyczaj wyrażana w przeliczeniu na 100 gramów.
Każdy człowiek jest wyjątkowy i ma inne potrzeby. Zapotrzebowanie kaloryczne odnosi się do ilości kalorii potrzebnych do dostarczenia energii dla organizmu, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Zapotrzebowanie na energię jest kwestią indywidualną, która zależy od wielu czynników, w tym wzrostu, wagi, płci, trybu pracy i poziomu aktywności fizycznej, a także stanu fizjologicznego organizmu. Istnieje wiele narzędzi internetowych, które pomogą Ci obliczyć Twoje zapotrzebowanie kaloryczne.
Czy istnieje ujemna kaloria? Zwolennicy diety opartej na ujemnych kaloriach twierdzą, że tak. Nie oznacza to, że dany produkt spożywczy ma mniej niż zero kalorii - jest wiele innych produktów spożywczych. Teoria ujemnych kalorii opiera się na obserwacji, że niskokaloryczne pokarmy powodują niższy bilans energetyczny. Oznacza to, że wartość kaloryczna spożytego posiłku jest mniejsza niż energia potrzebna do jego strawienia. Oznacza to, że organizm spala więcej kalorii niż przyjmuje, co pomaga w utracie wagi. Zwolennicy tej diety twierdzą, że dieta niskokaloryczna zwiększa metabolizm, zmniejsza apetyt i poprawia glikemię. Brzmi to świetnie, prawda? Ale czy jedzenie niskokalorycznych produktów naprawdę pomaga schudnąć?
Żywność z "ujemnymi kaloriami" może obejmować żywność niskokaloryczną. Ujemne kalorie opierają się głównie na owocach i warzywach o wysokiej zawartości wody i błonnika oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Tego typu owoce i warzywa są bardzo sycące. Choć nie powodują bezpośrednio utraty wagi, ale dają szybsze uczucie zadowolenia, warto włączyć je do swojego jadłospisu. Mniej prawdopodobne jest, że będziesz sięgać po wysokokaloryczne przekąski. Ludzie włączają do jadłospisu również lody, zimne napoje i inne pokarmy, które mają "ujemne kalorie".
Poniżej znajdują się owoce i warzywa, które można uznać za niskokaloryczne. W nawiasie znajdziesz wartość energetyczną dla 100 gramów produktu.
Czy można jeść lody i mimo to schudnąć? Teoria ujemnych kalorii wspiera to przekonanie. Argument ten opiera się na fakcie, że zimne pokarmy, takie jak lody, wymagają więcej energii niż ciepłe posiłki, ponieważ organizm musi je najpierw ogrzać. Oznacza to, że energia potrzebna do strawienia lodów będzie wyższa niż zawartość kaloryczna produktu. Wartość energetyczna lodów jest większa niż kalorie, które spożywamy podczas ich jedzenia. Lody są dostępne w wielu smakach i mają różną kaloryczność. Najmniej kaloryczne lody to sorbet owocowy, natomiast najwięcej kalorii mają lody śmietankowe. Ujemne kalorie są możliwe, nawet jeśli sorbety są wszystkim, co jest dostępne.
Picie zimnych napojów, takich jak lody sprawia, że organizm zużywa więcej energii na ich ogrzanie i spalenie. To prawda. Czy to oznacza, że zimna woda i mrożona herbata są niskokaloryczne? Nie.
Dieta ujemnych kalorii to dieta odchudzająca, która powinna trwać przez dwa tygodnie. Jadłospis ten składa się przede wszystkim z owoców i warzyw, które dostarczają "ujemnych kalorii". Są to gatunki o wysokiej zawartości błonnika i dużej zawartości wody. Dieta opiera się na teorii niedoboru energii. Organizm potrzebuje około 100 kcal, aby spożyć 100 gramów selera naciowego. Sam seler naciowy jest dobrym źródłem 17 kcal. Deficyt kaloryczny organizmu wynosi więc 83 kcal. Aby wyrównać tę nierównowagę, organizm pobiera energię z tkanki tłuszczowej. Prowadzi to do utraty wagi. Brzmi świetnie, prawda? Dieta ujemnych kalorii jest kontrowersyjna.
Kontrowersje wokół diety ujemnych kalorii:
Ta dieta twierdzi, że można stracić co najwyżej sześć kilogramów w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Chociaż ujemne kalorie mogą brzmieć atrakcyjnie, należy pamiętać, że utrata tłuszczu może również prowadzić do utraty cennych składników odżywczych. Dieta odchudzająca nie musi być restrykcyjna ani wiązać się z niedoborami żywieniowymi. Nadal możesz schudnąć jedząc zdrowe, urozmaicone pokarmy.
Najważniejsze są osoby, które powinny unikać diety wysokokalorycznej.
Interesuje Cię dieta niskoenergetyczna? Jesteś ciekaw, jakie produkty można dodać do diety "ujemnej kaloryczności"? Skonsultuj się z naszym dietetykiem. Specjalista odpowie na wszystkie Twoje pytania dotyczące odchudzania i poleci bezpieczny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Dieta, która opiera się na ujemnym bilansie kalorycznym, w teorii brzmi świetnie. Jednak w praktyce może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych. Jak długo będziesz w stanie jeść seler i pić zimną wodę? Lepszym rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana dieta redukująca kalorie. Dieta redukcyjna również opiera się na deficycie kalorycznym. Możesz zmniejszyć ilość kalorii w codziennych posiłkach, jednocześnie zachowując odpowiednie ilości węglowodanów, tłuszczów i białek. Zrównoważona dieta odchudzająca dostarczy wszystkich potrzebnych składników odżywczych i pozwoli Ci schudnąć bezpiecznie i komfortowo. Powinieneś włączyć do swojej diety warzywa i owoce, aby zmniejszyć wagę.
Na zakończenie obalimy najczęściej spotykane mity i fakty dotyczące ujemnego bilansu kalorycznego.
Ujemne kalorie można znaleźć w niektórych produktach spożywczych. Fałsz. Ujemne kalorie nie są możliwe.
Ponieważ lody są niskokaloryczne, możesz jeść ich dużo podczas programu odchudzania. Fałsz. Powszechnie wiadomo, że lepiej dla Ciebie jest wybrać sorbet owocowy niż tabliczkę mlecznej czekolady. Nie oznacza to jednak, że lody mają niską wartość energetyczną. Wartość kaloryczna lodów jest większa niż energia potrzebna do ich strawienia.
Ta dieta jest chwalona za swoje bezpieczeństwo i rezultaty. Fałsz. W świecie diet wciąż istnieje wiele kontrowersji na temat diet o ujemnej energii. Ostatnie badania wykazały, że ujemne kalorie są mylące i fałszywe. Wielu dietetyków odradza odżywianie się w ten sposób. Ważne jest, aby pamiętać, że każda osoba jest wyjątkowa i że wyniki odchudzania mogą się różnić w zależności od osoby.
Wiele diet odchudzających opiera się na niskokalorycznej żywności. Rzeczywistość. Rzeczywistość. Zdrowe i zróżnicowane posiłki składają się z niskokalorycznych owoców, warzyw, chudego mięsa, nabiału, pełnych ziaren i innych zdrowych tłuszczów.
Pokarmy bogate w błonnik są sycące i zdrowe. Rzeczywistość. Bogate w błonnik owoce i warzywa wypełniają żołądek i dają długie uczucie zadowolenia. Nie zawierają one wystarczającej ilości tłuszczu i białka dla organizmu.
Woda ma 0 kcal. Rzeczywistość. Zimna woda powoduje ujemny bilans kaloryczny, ponieważ wymaga więcej energii do ogrzania.