• 5 października 2023

Jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja laktozy.

Laktoza, cukier występujący w mleku większości ssaków, znana jest również jako glukoza. Jest ona rozkładana przez laktazę w jelicie cienkim na glukozę i galaktozę.

Przyczyny

Jeśli laktaza nie istnieje (alaktazja) lub jej aktywność jest ograniczona (hipolaktazja), cukier mleczny nie może zostać strawiony lub wchłonięty. Objętość i płynność treści jelitowej jest zwiększona przez niestrawione cząstki, które są fermentowane w jelicie grubym przez bakterie. Mechanizm ten może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe i dyskomfort w jamie brzusznej po spożyciu mleka.

Rodzaje i objawy kliniczne

  • Wrodzona nietolerancja laktozy jest rzadkim stanem, który dotyka noworodki.
  • Wtórna nietolerancja laktozy jest spowodowana uszkodzeniem kosmków jelitowych. Powoduje to zwiększenie powierzchni chłonnej w jelicie cienkim. Stan ten może być spowodowany przez różne choroby przewodu pokarmowego, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub celiakia. Stan ten jest często wynikiem chorób przewodu pokarmowego, takich jak celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Zdolność do trawienia laktozy jest zwykle przywracana po regeneracji jelit. Jednak proces ten może być czasochłonny, a w niektórych przypadkach może trwać nawet kilka miesięcy.
  • Pierwotna nietolerancja laktozy jest stanem, który występuje najczęściej i polega na stopniowej utracie aktywności laktazy. Jest to stan, który powoduje, że objawy nasilają się wraz z wiekiem i nasilają się w zależności od ilości spożywanej laktozy.

Do najczęstszych objawów należą:

  • uczucie pełności i przepełnienia jamy brzusznej
  • wzdęcia
  • bóle brzucha
  • biegunka
  • mdłości
  • wymioty

Diagnoza

Test tolerancji laktozy jest najczęściej stosowaną metodą diagnozowania nietolerancji laktozy. Polega on na pomiarze poziomu glukozy w surowicy kilka razy po wcześniejszej podaży laktozy. Test wykaże wzrost stężenia glukozy w surowicy, jeśli laktoza została prawidłowo rozłożona przez enzymy jelitowe. Nietolerancja laktozy jest sygnalizowana przez stały poziom glukozy i obecność objawów żołądkowo-jelitowych. Inną powszechnie stosowaną metodą diagnostyczną jest wodorowy test oddechowy.

nietolerancja laktozy

Postępowanie dietetyczne

Polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów zawierających laktozę. Indywidualna tolerancja na małe ilości laktozy może być różna. Należy pamiętać, że mleko i produkty mleczne są cennym źródłem białka i wapnia i mogą prowadzić do poważnych niedoborów. Warto porozmawiać z wykwalifikowanym dietetykiem, aby upewnić się, że dieta jest pełnowartościowa.

Dieta w przypadku nietolerancji laktozy

Produkty zawierające laktozę muszą zostać wyeliminowane z diety, jeśli masz zdiagnozowany wrodzony defekt laktazy. Można również przyjmować tabletki z laktazą, aby ułatwić trawienie pokarmów mlecznych. W przypadku pierwotnej nietolerancji laktozy rozpoczyna się stosowanie diety. Polega ona na całkowitym wyeliminowaniu pokarmów zawierających laktozę lub zmniejszeniu ich ilości (również na całe życie). Przy wtórnej nietolerancji laktozy usuwamy produkty zawierające laktozę. Dietę należy stosować do czasu wyleczenia schorzenia, które spowodowało uszkodzenie kosmków jelitowych. Po wyleczeniu można stopniowo powrócić do normalnej diety. U niemowląt i noworodków zaleca się stosowanie mieszanek mlecznych bezlaktozowych.

Niestety, nietolerancji laktozy nie da się całkowicie wyleczyć. Dieta bezlaktozowa może zmniejszyć objawy i dyskomfort, który towarzyszy spożywaniu produktów mlecznych. Przy ustalaniu diety należy wziąć pod uwagę nasilenie objawów.

Należy uważnie czytać wszystkie etykiety produktów, aby upewnić się, że postępujesz zgodnie z zaleceniami lekarza. Laktoza jest często dodawana do wielu produktów.

Top